Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Automatic evaluation of fermentation degree of cocoa beans
Sedlmajer, Jakub ; Kůdela, Jakub (oponent) ; Škrabánek, Pavel (vedoucí práce)
Standard method for visual evaluation of the cocoa beans fermentation degree is cut-test. In this test cocoa beans are split into halves and high-skilled specialist evaluates them. As the amount of processed cocoa is significant, automation of this process by machine vision is inevitable. This thesis deals with this issue by proposing of an automated process and software tools to make it possible and effective.
Analýza vlivu světových cen kakaa na ceny a produkci kakaa v Ghaně
Schmidtová, Veronika
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vliv světových tržních cen kakaa na ceny a produkci kakaa v Ghaně. Teoretická část práce definuje zprvu mezinárodní obchod a jeho význam a vývoj ve světě. Dále je specifikován mezinárodní obchod s agrárními komoditami, zejména jeho podmínky a světová struktura. Následně je stručně popsán mezinárodní obchod s kakaem. Praktická část zpočátku charakterizuje Ghanu z pohledu agrárního sektoru, obchodu a politiky. Dále je popsána komoditní vertikála kakaa. Závěr práce je věnován samotné analýze vlivu světových cen kakaa na ceny kakaa v Ghaně a jeho produkci. Analýza a její výsledky jsou následně diskutovány spolu s návrhy a doporučeními.
Analysis of vertical integration in cocoa sector in Ghana
Assim, Prince
Studie analyzuje vertikální integraci sektoru kakaa v Ghaně. Cílem bylo popsat zpětnou a budoucí integraci sektoru kakaa v Ghanu. Rovněž popsala výzvy a perspektivy vertikální integrace v kakaovém průmyslu v Ghaně. Konečným cílem bylo zdůraznit obchodní partnery v rámci globální komunity, která se zabývá problematikou Ghany v kakaovém průmyslu. Studie využívala sekundární data, protože většina dat je snadno přístupná a nachází se v úložišti různých institucí. Tyto údaje byly získány od FAO databáze UNCTAD, COCOBOD, ICCO, články v časopisech, knihy a relevantní webové stránky. Zpětná integrace kakaového průmyslu v Ghaně prostřednictvím dceřiných společností COCOBOD kontroluje záležitosti na zdroj surovin, v zásadě zajišťuje, že kvalita kakaových bobů zůstane. Přední vertikální integrace v kakaovém průmyslu v Ghaně vidí, že většina LBC rozšiřuje své působení na zpracování kakaových bobů, což je segment hodnotového řetězce kakaového průmyslu. GOG v uplynulém desetiletí podniklo kroky v rámci konsolidace kakaového obchodu s cílem rozšířit svou zpracovatelskou společnost se sídlem v Temě. Je třeba poznamenat, že GOG chce zajistit, aby bylo 50% kakaových bobů zpracováno místně, aby se před vývozem přidal určitý stupeň hodnoty. Je důležité poznamenat, že na rozdíl od jiných zemí existuje značná integrace v odvětví zpracování a distribuce jejich kakaového průmyslu. Ghana, klíčový dodavatel kakaových bobů, má svůj výrobní segment kakaového průmyslu, který je typicky roztříštěn mezi rozptýlenými drobnými majiteli. Ghana má také řadu obchodních partnerů ve vztahu k vývozu kakaových bobů a čokolády a dalších potravin obsahujících kakao. Evropské země, které jsou v tomto odvětví považovány za obchodníky s ghanou, mají flexibilní tarifní strukturu, která jim jako kontinent umožňuje dovážet větší podíl surovin a konečného produktu kakaa z Ghany. Studie naznačuje, že vláda by měla poskytnout stimulačním prostředím pro zemědělce tím, že poskytne pobídky, které mohou mít podobu důsledného a přitažlivého zvýšení cen producentů, osvobození od daní z některých vstupů na kakaové pěstování, poskytování dalších klíčových zdrojů, jako jsou hnojiva, farmy strojní zařízení. Vláda může získat pozemky a nasadit většinu nezaměstnané mládeže, aby vstoupily do vlastního státního programu kokainu. Konečně by mělo být zkoumáno i úsilí vlády zajistit, aby přidaná hodnota byla přidána do kakaových bobů.
Uplatnění výrobků pod značkou Fair trade cocoa
ANTOŇŮ, Monika
Tato bakalářská práce zkoumá problematiku fair trade a jeho využití v České republice. Teoretická část práce popisuje pojem fair trade, jeho principy, standardy, certifikaci a jeho stručnou historii. Dále věnuje pozornost problematice pěstování kakaových bobů v rozvojových zemích a pojmu čokoláda. Zaměřuje se také na osobnost a nákupní chování spotřebitelů v České republice a na to, jak správně řídit maloobchod s cílem maximalizovat poptávku po kakaových produktech fair trade. Pro výzkum je použita metoda dotazníkového šetření a pozorování. Zkoumána je nabídka kakaových produktů s označením Fair trade cocoa v maloobchodních řetězcích a poptávka po těchto produktech. Dále povědomí veřejnosti o fair trade a chování spotřebitelů. Hlavním cílem této bakalářské práce je tedy prozkoumat nabídku výrobků označených Fair trade cocoa v maloobchodních prodejnách a povědomí a zájem o tyto výrobky mezi spotřebiteli. Na základě zjištění pak navrhnout opatření pro zvýšení prodeje.
Peněžní toky a dopady na regionální rozvoj zpracovatelského průmyslu kakaové produkce v zemích západní Afriky
Nenadalová, Tereza
Tato bakalářská práce v literární rešerši popisuje proces pěstování kakaa a výrobu čokolády, dále definuje pojmy regionální rozvoj, dopravní infrastruktura a úroveň vzdělanosti. V analytické části jsou představeny státy Ghana a Pobřeží Slonoviny v kontextu rozvoje, dále je analyzován zpracovatelský průmysl kakaové produkce v těchto státech, rozdělení výnosů a nákladů v komoditním řetězci, využívaná zemědělská plocha a je také zkoumán vztah vlád těchto států a mezinárodního obchodu s kakaem. V analytické části jsou také zkoumány dopady zpracovatelského průmyslu na rozvoj trhu práce, vzdělanosti a dopravní infrastruktury. V návrhové části jsou pak předkládána možná řešení problémů v oblasti produkce a zpracovatelského průmyslu kakaa ve státech Ghana a Pobřeží Slonoviny.
Speciální čokoládové cukrovinky a problematika jejich výroby
Bednaříková, Veronika
Bakalářská práce se zabývá čokoládou a čokoládovými pralinkami. První část teoretické části je zaměřena na historii čokolády, charakteristiku kakaovníku a také výrobu čokolády až po její skladování. Práce vymezuje také nežádoucí jevy, ke kterým může dojít během výroby a skladování. Dále je teoretická část zaměřena na pralinky, jejích výrobu a rozdělení do jednotlivých druhů. Praktická část bakalářské práce se týkala právě pralinek. Byl stanoven senzorický profil a získané výsledky byly zpracovány statistickými a grafickými metodami.
Komentovaný překlad: Petit Futé. Guide du Chocolat. 4e édition, B.Fernandez, B. Dubrulle, P. Wyvekens, 2009, Paříž, s. 6-21
Šůchová, Barbora ; Duběda, Tomáš (vedoucí práce) ; Belisová, Šárka (oponent)
Předložená bakalářská práce sestává ze dvou částí - překladu francouzského textu do češtiny a jeho komentáře. Výchozí text představuje první část elektronické knihy Guide du chocolat. V komentáři se zabýváme analýzou překládaného textu a popisem metody překladu spolu s překladatelskými postupy.
Determinants of Technical Efficiency and its Change among Ghanaian Cocoa Farmers
Valenta, David ; Janský, Petr (vedoucí práce) ; Břízová, Pavla (oponent)
Tato práce analyzuje determinanty technické efektivity (TE), její změny a efektivity rozsahu na nevyrovnaném panelu více než 700 ghanských farmářů, který byl posbírán mezi lety 2004 a 2010. Hodnoty TE byly nalezeny pomocí "data envelopement analysis" modelu s proměnlivými výnosy z rozsahu. Průměrná hodnota TE nalezena činila 35.4%. V druhé fázi byly vyzkoumány determinanty efektivity pomocí Tobitovy regrese s náhodnými efekty a bylo nalezeno mnoho proměnných se signifikantním efektem v kategoriích jako: charakteristiky farmáře, technické specifikace farmy, zaměření na farmaření, styl managementu a investic. Navíc, tato práce přispívá do debaty o efektivitě tím, že zkoumá determinanty změny efektivity a nalezla, mimo jiné, že pohlaví farmáře a spoření mají signifikantní pozitivní vliv na změnu efektivity v čase.
Obchod s kakaem v koloniální Španělské Americe
Pekařová, Jana ; Binková, Simona (vedoucí práce) ; Křížová, Markéta (oponent)
Diplomová práce se věnuje obchodu s kakaem v koloniální Španělské Americe. Kakao je bezesporu jedním z produktů Nového světa, který ovládl Evropu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá předkolumbovským obdobím. Líčí pravděpodobný původ kakaa, jeho rozšíření a nastiňuje jeho význam u prvních pěstitelů. Vzhledem k dochovaným pramenům je významná část věnována Aztékům a důležitosti kakaa pro jejich kulturu. Další kapitola se zabývá událostmi spojenými s příchodem Španělů, jejich prvním setkáním s kakaem, počátky správy koloniálního obchodu a rozšířením kakaa v Evropě. Hlavními body třetí kapitoly jsou centra produkce a obchodu s kakaem v koloniálním období. Jednotlivé podkapitoly se zaměřují na obchod s kakaem ve Venezuele, Ekvádoru a Novém Španělsku. Důraz je přitom kladen nejen na vlastní obchod, ale i na další příbuzná témata. Čtvrtá kapitola stručně charakterizuje Bourbonské reformy a ukazuje jejich vliv na jednotlivá centra produkce v 18. a na počátku 19. století. V závěru jsou všechny poznatky shrnuty. Klíčová slova: Kakao, obchod, koloniální Španělská Amerika, koloniální správa, Španělsko, místokrálovství Nové Španělsko, místokrálovství Peru

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.